Najbardziej lubię risotto z koprem włoskim. A ostatnio pojawił się znowu na półkach sklepowych, więc będzie też na niedzielny obiad. Jakoś tak wychodzi, że gotuję głównie w niedzielę 🙂 A gotowanie dla rodziny jest jeszcze bardziej przyjemniejsze niż zwykle. Mam nadzieję, że dla Was też jest miłym obowiązkiem? W końcu pobudzamy jeden z naszych zmysłów a gdy mieszamy risotto zalane winem to jeszcze węch 😉 Sam koper włoski ma ciekawy, słodkawy i anyżkowy smak. Podane składniki starczą dla 4-osobowej rodziny. To co, gotujemy?
Składniki:
– ryż arborio, czyli do risotto 500 g
– duża bulwa kopru włoskiego (ok 500 g) pokrojona w grubą kostkę, bez głąba i zielonych części
– 1,5 litra bulionu warzywnego, posolonego i gorącego
– 300 ml białego wytrawnego wina
– 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane
– 200 g wędzonego łososia w plastrach
– 2 łyżki masła,
– olej z winogron do smażenia cebuli
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– koperek drobno posiekany do dekoracji
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj składniki wg opisu z listy. Zeszklij cebulę na dużej i głębokiej patelni. Dodaj ryż, zeszklij często mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Dolej wino, odparuj, mieszaj od czasu do czasu. Teraz czas na główny składnik, czyli koper włoski. Następnie wsyp gałkę muszkatołową i wlej dwie chochle bulionu. Po odparowaniu dolej kolejne dwie chochle pamiętając o częstym mieszaniu. W tym czasie możesz przygotować paski łososia i posiekać koperek. Razem z ostatnią partią bulionu dodaj masło. Posól mocno ale za to delikatnie popieprz.
Podaj z łososiem i koperkiem.
Smacznego 🙂
Brzmi pysznie, jak nic, trzeba będzie wypróbować 😛
I pysznie smakuje! Serdecznie polecam, nie ma co odkładać na później tylko próbować 🙂
Pozdrawiam,