To smakowita propozycja szczególnie na weekendowe śniadanie. Zapach smażonych jabłek z cynamonem obudzi nawet największego śpiocha. Ciasto dobrze przykleja się do jabłek i po usmażeniu jest delikatnie chrupiące. Zainspirowałam się przepisem z książki „Kuchnia polska bez pszenicy”. Są proste w przygotowaniu i z produktów łatwo dostępnych. Zmieniłam proporcje i dodatki pod swoje kubki smakowe. Wyszło niebo w gębie 🙂
Składniki:
– 3 duże jabłka (najlepiej twarde)
– 50 g mąki ryżowej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 30 g mąki kukurydzianej
– 20 g cukru lub ksylitolu lub innego zdrowego zastępnika cukru
– 10 łyżek mleka roślinnego lub wody
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na grubsze plastry. Wykroić resztki gniazda, tak aby w środku była dziurka i posypać delikatnie cynamonem.
Przygotować dwie miski. Oddzielić jajka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dolać mleko, wsypać mąki i resztę cynamonu. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać olej na patelni. Krążki obtoczyć w cieście z obu stron i energicznie przełożyć na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż do złocistego koloru. Nie smażyć za długo, ponieważ ciasto robi się zbyt suche.
Najlepsze są gorące z patelni. Znikają w oka mgnieniu. Duża przyjemność jedzenia a niewiele pracy.
Smacznego:)
Published by