Orkiszowe ciasto z borówkami (bez nabiału)

Dostałam od mojej Mamy duży pojemnik słodkich borówek amerykańskich. Zrobiłam z nich już placuszki wegańskie, naleśniki, jogurt z owocami a borówki nadal były. No i wymyśliłam ciasto w zdrowszej wersji, bo z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i bez nabiału. Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, puszyste, delikatne, w smaku trochę podobne do biszkoptu. Synek zajadał się nim jak żadnym dotąd. Myślę, że może być smaczne również z innymi owocami np. truskawkami, brzoskwiniami.

Składniki (forma o wymiarach 25 x 35)

  • 200 g mąki orkiszowej razowej (2000)
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej (650)
  • 150 g jogurtu wegańskiego (u mnie kokosowego)
  • 3 jajka
  • 90 ml oleju roślinnego (u mnie z pestek winogron)
  • 2/3 szklanki cukru lub jego zamiennika (u mnie erytrol)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 300 g borówek

Przygotowanie

Przygotować dwie miski, blachę, papier do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Do pierwszej miski wbić całe jajka, posolić i ubić wraz z cukrem na gładką pianę. Dolać olej, jogurt i dokładnie zmiksować na puszystą masę.

Do drugiej miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Przesypać wszystko do pierwszej miski i dokładnie wymieszać, najlepiej już ręcznie łyżką.

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać borówki. Nie trzeba wciskać borówek w ciasto, one i tak się zapadną. Gdyby masa wyszła bardziej gęsta, rozprowadź je łyżka na blaszce i delikatnie wciśnij borówki.

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 5 minut.

Ciasto jest pyszne zaraz po ostudzeniu jak i następnego dnia.

Smacznego borówkowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *