Wiosna budzi się w tym roku bardzo powoli, chciałoby się wyjść w zwiewnej sukience na dwór, bo słońce takie piękne, ale chłód jeszcze męczy. I jakoś tak trudno ostatnio… Sama nie wiem, przesilenie, pandemia, za dużo trudnych spraw… Trzymam się zasady, że po burzy zawsze wychodzi słońce. W takich chwilach przychodzi mi na ratunek zupa mocy na esencjonalnym bulionie warzywnym z mięsistymi boczniakami, zarumienionym na maśle tofu i niezwykłym aromatem kolendry. Od razu mi lepiej.
Przepis na zupę mocy z małymi modyfikacjami pochodzi z mojej ulubionej książki kulinarnej „Bez glutenu, bez wyrzeczeń” Weroniki Madejskiej, którą szczerze polecam. Czekam na kolejne jej książki.
Składniki na bulion
- 1,5-2 litry wody
- włoszczyzna: 2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 3 gałązki natki pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego (mogą być również liście)
- 1 duża cebula
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, szczypta kurkumy, lubczyk, sól
- 1 łyżka masła
- sos sojowy tamari do smaku
- mały kawałek świeżego imbiru
Pozostałe składniki
- 400 gr boczniaków
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego)
- 400 gr wędzonego tofu
- 2-3 marchewki
- sos sojowy tamari
- 2 łyżki masła
- świeża kolendra
BULION
Umyj warzywa, obierz marchewki, pietruszki i kawałek selera. W garnku, w którym będziesz gotować zupę wrzuć masło, przyprawy i chwilę duś. Dodaj do garnka wszystkie warzywa oprócz cebuli. Zalej wodą i dopraw sosem sojowym. Cebulę w łupinach (nieobraną) przekrój na pół i przypiecz na suchej patelni. Imbir pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć razem z cebulą do garnka. Gotuj 2,5-3 godziny na małym ogniu.
ZUPA MOCY
Wstaw wodę w dwóch garnkach (jeden na marchewkę, drugi na makaron). Umyj boczniaki, osusz je i pokrój na wąskie paski. Marchewki obierz i pokrój na cienkie, małe słupki. Tofu pokrój w kostkę. Boczniaki i tofu przypraw sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i duś na maśle aż do zarumienienia. Marchewki wrzuć na wrzącą i osoloną wodę, blanszuj przez ok 1-2 minuty, tak by dalej były lekko chrupkie. Ugotuj makaron. Bulion dopraw solą i sosem sojowym.
W misce poukładaj wszystkie produkty: makaron, boczniaki, tofu, marchewki i zalej gorącym bulionem. Posyp obficie kolendrą.
Smacznego bulionowego 🙂
Published by