Pasta z awokado

zdj_pasta awokado_sloik_z innej maki

Do zrobienia pasty zainspirowała mnie piosenka o pięknym tytule „Avokado” zespołu Dubska i jej refren brzmi „…opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą awokado, albo nie mów nic”.

Pasta ma delikatną konsystencję, a dzięki cytrynie i czosnkowi wyraźny smak. Chyba już nikogo nie trzeba przekonywać, że awokado jest zdrowe. Dla przypomnienia zawiera witaminy A, B (w tym kwas foliowy), C, E, luteinę, dużo potasu i co najcenniejsze kwas oleinowy, który obniża zły cholesterol i przeciwdziała nowotworom.

Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 3 jajka
– pół pęczka natki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– majonez bezglutenowy
– sól himalajska
– pieprz

zdj_pasta awokado_produkty_z innej maki

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i pokroić na drobno. Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Natkę pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Składniki połączyć. Dołożyć majonez, przyprawy do smaku i skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Podawać z chlebem bezglutenowym – z gryczanym smakuje wyśmienicie.  Pasta jest na tyle tłusta, że nie trzeba pieczywa smarować masłem.

Opowiedz mi o smaku chleba gryczanego z pastą awokado 🙂 Smacznego!

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *