Lato w pełni, stoiska na bazarkach uginają się od owoców, które kuszą nas kolorem i zapachem. Tym razem skusiłam się na truskawki i borówki. Po ostatniej wizycie w mojej ulubionej restauracji WypasAnie, która robi najlepsze wegańskie i bezglutenowe desery, wiedziałam, że zrobię coś z ich repertuaru – sernik chia z owocami. Kubki smakowe i internet pozwoliły mi odtworzyć ten wspaniały smak. Migdałowy spód, kokosowy środek a na wierzchu truskawkowa galaretka posypana borówkami – mniam 🙂 Stworzenie tego smakołyku trochę zajmuje czasu, ale jest tego warte. Wygląda i smakuje wyśmienicie a do tego to zdrowy deser.
Składniki: (dla formy o średnicy 20-23 cm)
Spód:
– 1 szklanka zmielonych migdałów
– 1 szklanka suszonych daktyli
– 1 łyżka kakao
– 4 łyżki wody
Środek:
– 6 łyżek nasion chia
– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
– 300-350 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe, może być kokosowe, ryżowe)
– 2 łyżeczki agar-agar
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 4-5 łyżek ksylitolu (lub innego naturalnego zamiennika cukru, w ostateczności cukier)
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
Wierzch:
– 350 gr truskawek
– 3 garście borówek
– 1 łyżeczka agar-agar
– 3 łyżki ksylitolu (lub zamienniki)
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Spód: Migdały zalać ciepłą wodą i zostawić na 15 minut. Po tym czasie obrać je ze skórki, osuszyć i zmielić w młynku. Można również użyć gotowych zmielonych migdałów. Daktyle opłukać w ciepłej wodzie. Do blendera wrzucić daktyle, zmielone migdały, kakao oraz wodę. Wszystko zblendować. W razie potrzeby wyrobić dodatkowo masę ręcznie, tak by była jednolita. Formę (u mnie o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć dokładnie masę. Wstawić do lodówki.
Środek: Do naczynia (najlepiej garnka) wlać całą puszkę mleczka kokosowe, odmierzone mleko roślinne, nasiona chia, ksylitol, sok z cytryny, sól i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na 10 min. Całość doprowadzić do wrzenia, przez chwilę mieszać, aż nasiona chia napęcznieją. Dalej wsypać agar, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez ok. 5-10 min aż zrobi się gęsta masa. Trzeba uważać żeby jej nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć formę z lodówki i przełożyć całą masę na wcześniej zrobiony spód. Odstawić do ostygnięcia i z powrotem wstawić do lodówki.
Wierzch: Umyć truskawki, osuszyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Do truskawek wrzucić ksylitol i sok z cytryny. Całość wymieszać i zagotować aż do puszczenia soku z owoców. Następnie wsypać agar i dokładnie mieszać. Mogą zrobić się grudki. Najlepszą metodą jest rozgnieść je łyżką. Chwilę jeszcze gotować owoce i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć formę i przelać całość. Z soku z truskawkami zrobi się gęsta masa (podobnie jak galaretka) o pięknym zapachu i kolorze. Dekorujemy borówkami i truskawkami 🙂 Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik najlepiej zrobić wieczorem, żeby mógł się dobrze ściąć i schłodzić. Masy z agar dobrze się trzymają, po schłodzeniu bez problemu wytrzymują jakiś czas na stole. Wygląda smakowicie, nie sposób mu się oprzeć 🙂
Smacznego:)
Rzeczywiście, wyśmienicie smakuje. No i wygląd robi wrażenie!
Bardzo się cieszę 🙂
Wygląda smacznie napewno wypróbuję ten przepis
I tak też smakuje. Polecam. Daj znać jak Ci wyszło.