To naprawdę najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Pierwszy raz je jadłam w wykonaniu mojej siostry. Oczywiście od razy poprosiłam o przepis. Dostałam link do strony mumandthecity.pl ze wskazówką, żeby dodać więcej miodu. Nie mogłam uwierzyć, że ciasto jest bez mąki a jego główny składnik to czerwona fasola. A jednak 🙂 Jest pyszne, wilgotne, ma gładką konsystencję i można dekorować różnymi owocami czy orzechami.
Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 11×25 cm)
– 1 puszka czerwonej fasoli (400 ml)
– 2 jajka
– 1 dojrzały banan
– 4 łyżki miodu lub innego zastępnika cukru
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 1,5 łyżki kakao
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie)
– polewa w wersji z kakao: 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka kakao, 1 łyżka wody
– polewa w wersji z czekoladą: 1 łyżka oleju kokosowego, 3-4 kostkami gorzkiej czekolady
– dekoracja: owoce, orzechy (u mnie borówki, migdały i preparowana jagła)
Przygotowanie:
Fasolę odlać z zalewy i dokładnie przepłukać wodą, osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Jeśli jajka będą duże, to do ciasta wsypać zmielone siemię lniane. Wszystko dokładnie zblendować, tak by nie było grudek.
Formę wyłożyć papierem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 min.
Składniki na polewę rozpuścić w garnuszku i wymieszać. Ciasto po wyjęciu z piekarnika polać ciepłą polewą. Można udekorować świeżymi bądź suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi lub orzechami – co akurat mamy w domu lub co najbardziej lubimy.
Smacznego:)
To ciasto jest zaskakująco puszyste i lekkie 🙂 No i łatwo zrobić od razu w większej ilości, po prostu więcej składników na dodatkowe formy i już.
Świetnie, że smakuje☺ Rzeczywiście bez problemu można zrobić kilka ciast na raz. Ja najczęściej robię 2 keksówki. Jedna to za mało?
Fasolowe brownie bardzo mi smakowało po pierwsze że jest z fasoli a ja kocham fasolę a po drugie taki deserek i kawusia to jest sama przyjemność. Nie mogłam się nadziwić że takie pyszności można zrobić zupełnie z innych składników niż robiłam to do tej pory. Chylę głowę i podziwiam.
Dziękuję, jak mi miło 🙂 Kuchnia bezglutenowa może zaskakiwać dobrym smakiem.
co zamiast jajka?
Zamiast jajek można użyć siemienia lnianego czyli: 1 jajko = 1 łyżka siemienia + 3 łyżki wrzątku. Siemię trzeba zmielić i zalać wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 5 min. Tak powstałego gluta dodajemy do ciasta. Trochę trzeba się natrudzić żeby wymieszać z ciastem. Proszę dać znać jak się udało ciasto bez jajek.