Ciastka owsiano-kokosowe (bez glutenu, bez nabiału, bez jajek)

Staram się nie marnować jedzenia, dlatego gdy zobaczyłam, że mąka kokosowa traci ważność na dniach, od razu pomyślałam o tych ciasteczkach. Robiłam je już wielokrotnie z różnymi dodatkami, z rodzynkami, orzechami czy polane czekoladą. Oczywiście same też są pyszne i na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Pół godziny i zdrowa, słodka przekąska jest na naszym stole.

SKŁADNIKI na ok. 30 szt.:

  • 100 gr mąki kokosowej
  • 150 gr płatków owsianych bezglutenowych lub normalnych
  • 50 gr wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 60 gr erytrolu lub innego zamiennika cukru lub po prostu cukru
  • 150 gr masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów

Dodatkowo można dołożyć do ciasteczek rodzynki, żurawinę czy kawałki czekolady.

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj dwie miski. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik na 180 stopni.

Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę kokosową, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.

Do drugiej miski pozostałe składniki, czyli: banana, erytrol, masło i ekstrakt z wanilii. Zblenduj na jednorodną masę.

Składniki z obu misek wymieszaj dokładnie ze sobą. Z przygotowanego ciasta formuj małe kulki, następnie przełóż na blaszkę i rozgnieć delikatnie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Koniecznie ostudź ciasteczka przed zjedzeniem. No i gotowe!

Przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga mamaalergikagotuje.pl

Smacznego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *