Dostałam od mojej Mamy duży pojemnik słodkich borówek amerykańskich. Zrobiłam z nich już placuszki wegańskie, naleśniki, jogurt z owocami a borówki nadal były. No i wymyśliłam ciasto w zdrowszej wersji, bo z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i bez nabiału. Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, puszyste, delikatne, w smaku trochę podobne do biszkoptu. Synek zajadał się nim jak żadnym dotąd. Myślę, że może być smaczne również z innymi owocami np. truskawkami, brzoskwiniami.
Składniki (forma o wymiarach 25 x 35)
- 200 g mąki orkiszowej razowej (2000)
- 50 g mąki orkiszowej jasnej (650)
- 150 g jogurtu wegańskiego (u mnie kokosowego)
- 3 jajka
- 90 ml oleju roślinnego (u mnie z pestek winogron)
- 2/3 szklanki cukru lub jego zamiennika (u mnie erytrol)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 300 g borówek
Przygotowanie
Przygotować dwie miski, blachę, papier do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Do pierwszej miski wbić całe jajka, posolić i ubić wraz z cukrem na gładką pianę. Dolać olej, jogurt i dokładnie zmiksować na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Przesypać wszystko do pierwszej miski i dokładnie wymieszać, najlepiej już ręcznie łyżką.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać borówki. Nie trzeba wciskać borówek w ciasto, one i tak się zapadną. Gdyby masa wyszła bardziej gęsta, rozprowadź je łyżka na blaszce i delikatnie wciśnij borówki.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 5 minut.
Ciasto jest pyszne zaraz po ostudzeniu jak i następnego dnia.
Smacznego borówkowego 🙂
Published by