Pasta z wędzonej makreli

IMG_3474

Chyba każdy kto chce lub musi przejść na dietę bez glutenu i nabiału na początku zastanawia się „co ja będę jadł na śniadanie?”. Nie można normalnego pieczywa, serka, owsianki i całej listy produktów do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przyznaję, na początku nie jest łatwo. Wiele produktów jednak można zastąpić i poznać nowe smaki. Często do chleba gryczanego, którego sama piekę, wymyślam pasty. Mam kilka ulubionych. Oto jedna z nich – pasta z wędzonej makreli z jajkiem i ogórkiem kwaszonym.

IMG_3460

Składniki:
– 1 duża ryba wędzona
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 ogórki kwaszone
– 1 mała cebula lub szczypior
– majonez bezglutenowy
– pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ogórki, cebulę i jajka pokroić w drobną kostkę. Rybę obrać ze skóry, wyjąć ości i rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Dołożyć majonez, przyprawić do smaku i jeszcze raz wymieszać. Nie używam do tej pasty soli, ponieważ ryba i ogórki są zazwyczaj słone.

Smacznego.

IMG_3467

Published by