Pudding z tapioki to pyszny, delikatny, kremowy deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Tajemnicze białe kuleczki to własnie tapioka czyli skrobia pozyskiwana z bulwy manioku. Występuje również w postaci płatków i mąki. Nie posiada ani smaku ani zapachu, jest naturalnie bezglutenowa. Zawiera głównie węglowodany, działa pozytywnie na układu pokarmowy, czyli deser może smakować i być zdrowy 🙂 Dodatkowo tapioka jest bardzo wydajna – pół szklanki suchych kuleczek wystarczy na deser dla 4-5 osób.
Składniki: (na 4-5 porcji)
– 1/2 szklanki drobnej tapioki (małych kuleczek)
– 500 ml mleka roślinnego
– 200 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– szczypta wanilii
– 1 łyżka cukru lub 2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
Tapiokę zalać mlekami i zostawić na ok. 50 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i gotować ok. 10 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje – konsystencja podobna do budyniu – a kulki zrobią się przezroczyste. Odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do naczyń, w których chcemy podać pudding.
Obrać mango, usunąć pestkę, pokroić owoc na mniejsze kawałki i zmiksować na gładki mus. Pudding zalać musem. Przybrać miętą. I gotowe.
Pudding z tapioki można podawać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, jagodami, wedle uznania. Mi najbardziej smakuje z mango.
Published by