Szarlotka bezglutenowa

zdj_szarlotka_bezglutenowa

Uwielbiam szarlotkę 🙂 Szczególnie w chłodne wieczory – wtedy oczywiście podaję ją na ciepło. Bezglutenowa jest tak samo pyszna jak z mąki pszennej. Eksperymentowałam z różnymi mąkami m.in. jaglaną, sorgo. Natomiast ciasto z mąki ryżowej i gryczanej jest według mnie i innych „szarlotkowych głodomorów ” najlepsze 🙂 Kruche ciasto, jabłka pachnące cynamonem… czy trzeba czegoś więcej, no chyba że dobrej herbaty. Zatem do dzieła! 

Składniki (forma o średnicy ok. 24 cm):
– 3/4 szklanki mąki gryczanej
– 3/4 szklanki mąki ryżowej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 170 g schłodzonego masła lub schłodzonego oleju kokosowego
– 4 łyżki cukru lub np. stewii czy pasty daktylowej
– 2 łyżki wody

– 1,5 kg jabłek (polecam szarą renetę)
– 1,5 garści rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– cukier lub stewia czy pasta daktylowa do smaku

Przygotowanie:
Najpierw szykujemy ciasto. Wszystkie mąki przesiać przez sitko. Do mąk dosypać proszek do pieczenia. Wrzucić jajko, żółtka, wodę oraz cukier lub coś co ma go zastąpić. Masło pokroić na małe kawałki i energicznie ugnieść ciasto. Na godzinę włożyć je do zamrażalnika. W czasie kiedy ciasto będzie się chłodzić zabieramy się za jabłka. Obrać je, wykroić gniazda i pokroić na paski. Następnie dusić z małą ilością wody (3 łyżki) bez przykrywki aż zmiękną. W zależności od rodzaju jabłek od 10 do 25 min. Na koniec dodać cynamon, rodzynki i cukier jeśli uznamy, że jabłka są zbyt kwaśne.

img_6854

Wyciągnąć schłodzone ciasto i 2/3 przeznaczyć na spód a resztę na kruszonkę. 1/3 schować z powrotem do zamrażalnika. Jeśli ciasto będziesz robić w metalowej formie to koniecznie wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli w szklanej lub ceramicznej formie nie ma takie potrzeby. Ciasto pokroić na cienkie paski i ułożyć na spód formy oraz ranty. Wyrównać ciasto i zrobić dziurki. Piec 20 min w 180 stopniach.

img_6857   img_6859
img_6860

Po tym czasie wyjąć upieczony spód i nałożyć jabłka. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta, które zostało w zamrażalniku i równomiernie rozłożyć na jabłkach. Znowu wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec kolejne 20 min, aż ciasto się zarumieni.

zdj_szarlotka_z-gory

Smacznego!

Published by

6 thoughts on “Szarlotka bezglutenowa

  1. Polecam, bo naprawdę jest pyszna. Przepis dopracowany i przetestowany przez różne głodomory. Zapraszam na herbatkę i ciacho 🙂 Buziaki dla smakosza szarlotkowego 🙂

  2. Szarlotka pychotka paluszki lizać 🙂 kto raz spróbuje ten się w tym od razu zakochuje. Polecam bo łatwe w wykonaniu a potem radość wielka.

  3. Zrobiłam :). Szarlotka jest łatwa wykonaniu, nie ma tu wyrafinowanych składników a efekt super! Przepis wpisuję do zeszytu :)). Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *