Zaraz będzie maj a tu ciągle zimno, szczególnie wieczorem. Zatem moja propozycja na rozgrzewającą kolację z zielonej soczewicy. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Połączenie soczewicy z ziemniakami i chili okazało się naprawdę udane.
Składniki:
– 1 szklanka nieugotowanej zielonej soczewicy
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 6 ziemniaków
– 1 szklanka soku pomidorowego
– 1 szklanka wody lub bulionu
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki
– sól, pieprz, chili, majeranek, bazylia
Wykonanie:
Danie najlepiej przygotować w wysokiej patelni albo w garnku z grubym dnem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Soczewicę opłukać w zimnej wodzie. Wszystko przełożyć do naczynia i smażyć przez kilka minut. Następnie całość zalać sokiem pomidorowym i wodą. Przyprawić do smaku. Proszę uważać na chili – dodać jedynie szczyptę. Dusić pod przykryciem aż do miękkości ziemniaków i soczewicy – ok. 30-40 min. Na końcu pokroić natkę i dokładnie wymieszać.
Smacznego.
Published by