Zupa Mocy z boczniakami

Wiosna budzi się w tym roku bardzo powoli, chciałoby się wyjść w zwiewnej sukience na dwór, bo słońce takie piękne, ale chłód jeszcze męczy. I jakoś tak trudno ostatnio… Sama nie wiem, przesilenie, pandemia, za dużo trudnych spraw… Trzymam się zasady, że po burzy zawsze wychodzi słońce. W takich chwilach przychodzi mi na ratunek zupa mocy na esencjonalnym bulionie warzywnym z mięsistymi boczniakami, zarumienionym na maśle tofu i niezwykłym aromatem kolendry. Od razu mi lepiej.

Przepis na zupę mocy z małymi modyfikacjami pochodzi z mojej ulubionej książki kulinarnej „Bez glutenu, bez wyrzeczeń” Weroniki Madejskiej, którą szczerze polecam. Czekam na kolejne jej książki.

Składniki na bulion

  • 1,5-2 litry wody
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego (mogą być również liście)
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, szczypta kurkumy, lubczyk, sól
  • 1 łyżka masła
  • sos sojowy tamari do smaku
  • mały kawałek świeżego imbiru

Pozostałe składniki

  • 400 gr boczniaków
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego)
  • 400 gr wędzonego tofu
  • 2-3 marchewki
  • sos sojowy tamari
  • 2 łyżki masła
  • świeża kolendra

BULION

Umyj warzywa, obierz marchewki, pietruszki i kawałek selera. W garnku, w którym będziesz gotować zupę wrzuć masło, przyprawy i chwilę duś. Dodaj do garnka wszystkie warzywa oprócz cebuli. Zalej wodą i dopraw sosem sojowym. Cebulę w łupinach (nieobraną) przekrój na pół i przypiecz na suchej patelni. Imbir pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć razem z cebulą do garnka. Gotuj 2,5-3 godziny na małym ogniu.

ZUPA MOCY

Wstaw wodę w dwóch garnkach (jeden na marchewkę, drugi na makaron). Umyj boczniaki, osusz je i pokrój na wąskie paski. Marchewki obierz i pokrój na cienkie, małe słupki. Tofu pokrój w kostkę. Boczniaki i tofu przypraw sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i duś na maśle aż do zarumienienia. Marchewki wrzuć na wrzącą i osoloną wodę, blanszuj przez ok 1-2 minuty, tak by dalej były lekko chrupkie. Ugotuj makaron. Bulion dopraw solą i sosem sojowym.

W misce poukładaj wszystkie produkty: makaron, boczniaki, tofu, marchewki i zalej gorącym bulionem. Posyp obficie kolendrą.

Smacznego bulionowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *