Zadziwia mnie cały czas co można zrobić z ciecierzycy – placuszki, pasty, pasztety, humusy, sałatki, kotlety, słodkości, no i mój hit tej wiosny – gofry na słono 🙂 Wiem, że to brzmi dziwnie, ale to najlepsze gofry bez glutenu, jajek i nabiału jakie jadłam. Na słodko również są smaczne, ale wolę je jeść w wersji wytrawnej. Teraz kiedy z powodu pandemii siedzę w domu, jeszcze bardziej mam ochotę na coś ciekawego do zjedzenia. Mała przyjemność a tak cieszy 🙂
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1,5 – 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
- 1 łyżka octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsyp suche składniki (mąkę, siemię lniane, sól i proszek) i wymieszaj.
- Następnie do suchych składników dodaj mokre (woda, olej i ocet) i dokładnie wymieszaj. Zostaw na 5 min.
- W tym czasie nagrzej gofrownicę i wysmaruj wkłady olejem, np. pędzelkiem silikonowym.
UWAGA!!! Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, inaczej ciasto przylegnie do wkładów. - Nalej ciasto łyżką wazową do rozgrzanej gofrownicy i piecz ok. 8-10 min, w zależności od sprzętu jaki będziesz używać. Dla ułatwienia wyjmowania upieczonych gofrów można wlać mniej ciasta, tak by nie zakrywało całego wkładu.
- Pierwsze gofry są gotowe. Mogą trochę przywierać, wystarczy podważyć szpatułką.
- Przed kolejnym nalaniem ciasta, ponownie rozgrzej gofrownicę i posmaruj wkłady olejem. To ważne.
U mnie gofry są z łososiem, ogórkiem, rukolą i sosem majonezowym.
Smacznego gofrowego 🙂
Published by