Wytrawne gofry ciecierzycowe – wegańskie, bezglutenowe

Zadziwia mnie cały czas co można zrobić z ciecierzycy – placuszki, pasty, pasztety, humusy, sałatki, kotlety, słodkości, no i mój hit tej wiosny – gofry na słono 🙂 Wiem, że to brzmi dziwnie, ale to najlepsze gofry bez glutenu, jajek i nabiału jakie jadłam. Na słodko również są smaczne, ale wolę je jeść w wersji wytrawnej. Teraz kiedy z powodu pandemii siedzę w domu, jeszcze bardziej mam ochotę na coś ciekawego do zjedzenia. Mała przyjemność a tak cieszy 🙂

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1,5 – 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
  • 1 łyżka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsyp suche składniki (mąkę, siemię lniane, sól i proszek) i wymieszaj.
  2. Następnie do suchych składników dodaj mokre (woda, olej i ocet) i dokładnie wymieszaj. Zostaw na 5 min.
  3. W tym czasie nagrzej gofrownicę i wysmaruj wkłady olejem, np. pędzelkiem silikonowym.
    UWAGA!!! Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, inaczej ciasto przylegnie do wkładów.
  4. Nalej ciasto łyżką wazową do rozgrzanej gofrownicy i piecz ok. 8-10 min, w zależności od sprzętu jaki będziesz używać. Dla ułatwienia wyjmowania upieczonych gofrów można wlać mniej ciasta, tak by nie zakrywało całego wkładu.
  5. Pierwsze gofry są gotowe. Mogą trochę przywierać, wystarczy podważyć szpatułką.
  6. Przed kolejnym nalaniem ciasta, ponownie rozgrzej gofrownicę i posmaruj wkłady olejem. To ważne.

    U mnie gofry są z łososiem, ogórkiem, rukolą i sosem majonezowym.

Smacznego gofrowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *