Czerwona kapusta to dla mnie wspomnienie niedzielnych obiadów w rodzinnym domu. Do tego koniecznie pieczony kurczak, gotowane ziemniaki z koperkiem i już jestem w świecie dzieciństwa 🙂 W moim domu również jemy czerwoną kapustę i to pod różną postacią, jednak zawsze najbardziej smakuje mi gotowana z cebulką, skropiona cytryną i oliwą. Obecnie chyba jest trochę zapomniana, a szkoda bo kryje w sobie wiele cennych składników m.in. potas, magnez, fosfor, siarkę, żelazo, cynk, selen, miedź, fluor, witaminę A, C , K i z grupy B. Składnik dający piękny kolor kapusty sprawia, że jesteśmy chronieni przed wolnymi rodnikami, czyli wolniej się starzejemy. Dodatkowo czerwona kapusta ułatwia wchłanianie witamin z innych warzyw i owoców, poprawia wygląd skóry i włosów, wspomaga pracę serca i co teraz bardzo ważne zwiększa odporność organizmu. Przy tych wszystkich dobrodziejstwach nie można zapomnieć, że jest bardzo smaczna i można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw.
Składniki
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 biała cebula
- 3 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kapustę przekrój na pół i posiekaj na paski o grubości ok. 3-4 mm.
Pokrojoną kapustę zalej wodą, tak by była przykryta. Gotuj aż do miękkości, ok. 20 min. Nie powinna być zbyt miękka. Po ugotowaniu odlej i wystudź. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj, tak by kapusta nabrała jaśniejszego koloru. Pokrój cebulę w drobną kostkę i przełóż do kapusty. Następnie dodaj olej, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Smacznego kapuścianego 🙂
Published by