Uwielbiam wszystkie kluski, szczególnie te z ziemniaków… pyzy, kartacze, kluski śląskie, szare, kopytka, knedle, aż ślinka leci na samą myśl. Pomysłowość ludzka nie zna granic. Niestety nie wszyscy mogą jeść takie przysmaki, zdarzają się nietolerancje na ziemniaki – w ostatnim czasie dowiedziałam się, że i mnie to dotyczy. Dobrze, że Podlasie i Suwalszczyznę zwiedziłam zanim zrobiłam testy na nietolerancje 🙂 Zabolało, ale w końcu wymyśliłam, że mogę zrobić kluski z batatów. I wiecie co, wyszły naprawdę smaczne, są słodsze, ale odpowiednio przyprawione nabierają charakteru. Zachęcam do eksperymentów.
Składniki:
– 1 batat (u mnie surowy ze skórą ok. 600 gr, po upieczeniu bez skóry ok. 450 gr)
– 3/4 szklanki mąki ryżowej
– 1/2 szklanki mąki z tapioki lub ziemniaczanej
– 1 łyżka oleju
– sól i tymianek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj batata, osusz i przełóż w całości do naczynia żaroodpornego. Najlepiej przykryj przykrywką od naczynia lub folią spożywczą. Piecz ok. 1 godzinę. Jeśli chcesz skrócić ten proces można batata obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wówczas starczy 30 min w piekarniku. Natomiast odradzam gotowanie batatów, wychodzą wodniste i konieczne jest wówczas dodanie większej ilości mąki, co powoduje twardość klusek.
Ostudź bataty, obierz ze skóry i rozgnieć je widelcem lub przepuść przez praskę.
Następnie wymieszaj batata z mąkami, olejem i przyprawami. Wyrób ciasto, jeśli będzie się mocno lepiło dosyp mąki ryżowej. Uformuj wałeczki i pokrój na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Podsypuj mąką, żeby nie przyklejały się do stolnicy.
Zagotuj wodę w garnku, posól ją i wlej 1 łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucaj kopytka partiami. Po wypłynięciu gotuj ok. 3 min. Wyjmij na sitko.
Batatki możesz podawać jako dodatek do obiadu lub jako danie główne z ulubionymi warzywami – u mnie ze szpinakiem i pieczarkami.
Smacznego, batatowego 🙂
Albo batytka ?
Obie wersja są smakowite 🙂
Co racja to racja ??