Wstajesz rano i leniwie rozpoczynasz niedzielę. Wspólne śniadanie przy stole, pogaduszki i zabawa z Twoim pupilem. Dzień bez planu jest wspaniały. Od tego mamy koniec tygodnia, co nie? Ten miły czas szkoda marnować na długie przygotowywanie obiadu, o który zaczyna dopominać się Twój żołądek. Ale jest na to sposób – carbonara! Jej nie robi się szybko, bo moja niedziela brzydzi się tym słowem. Tę carbonarę robi się krótko i na spokojnie. Chcesz spróbować?
Składniki główne
– makaron bezglutenowy kukurydziany spaghetti 350 g
– jedna cukinia, ok 400 g
– boczek pokrojony w kostkę 125 g
– 1 łyżka masła klarowanego
– sól, pieprz
Składniki na sos
– 2 żółtka jajek
– 2 łyżki śmietanki na bazie ryżu
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 łyżka oliwy
Co będzie nam potrzebne?
– duża patelnia z przykrywką
– duży garnek
– miseczka na sos
– durszlak
– drewniana szpatułka do patelni
Dobra logistyka będzie Twoim największym pomocnikiem. I tak najpierw wyjmij masło klarowane, aby się ociepliło i zmiękło oraz wstaw wodę na makaron.
W tym czasie umyj cukinię i zetrzyj ją na grubej tarce. Ugotuj makaron w posolonej wodzie z odrobiną oliwy. Podsmaż boczek na patelni. Dodaj 1 łyżkę masła i cukinię, przykryj patelnię aby poddusić cukinię. Dopraw pieprzem i trochę solą, bo boczek może być słony.
W międzyczasie przygotuj sos dokładnie mieszając wszystkie składniki.
Ugotowany makaron od razu dodaj do cukinii i dobrze wymieszaj. Dolej sos, wymieszaj i chwilę podsmaż, uważając aby nie zrobić jajecznicy 😉
Podaj na ładnych talerzach, ciesz się smakiem!
PS. To danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Niestety odgrzewane traci na smaku.
Bezglutenowa carbonara z cukinią to strzał w dziesiątkę. Potrawa smakowita, smaczna po prostu miodzio. Każdemu polecam, nawet ja to zrobiłam, a nie mam zdolności kulinarnych. Jestem zachwycona tym jedzonkiem paluszki lizać.
Bezglutenowa carbonara z cukinią to super danie nie tylko dla nas ale także dla znajomych którzy wpadną z wizytą. Na pewno każdemu się uda bo mnie się udało a nie mam zdolności kulinarnych. Wyszło bombowo smakowicie paluszki lizać. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis tak trzymać.
Dziękuję 🙂 Ale się cieszę, że smakowało i że przepis nie sprawił problemów. Przyznaje naprawdę łatwe i szybkie danie 🙂