Makaron z cukinii z jaglano-drobiowymi pulpecikami w sosie pomidorowym

Mimo, że to połowa października temperatura dzisiaj wyjątkowo rozpieszcza. Za oknem piękne słońce i błękit nieba. Poczułam jeszcze skrawek lata i naszło mnie na lekkie danie z cukinii. Miał być drobiowy gulasz z cukinią podany z kaszą jaglaną, ale przypomniałam sobie o maszynce do robienia makaronu warzywnego i od razu powstał cały pomysł na pyszne danie. Makaron cukiniowy z pulpecikami drobiowo-jaglanymi w sosie pomidorowym. Danie wygląda atrakcyjnie, jest smaczne i lekkostrawne. Idealne na kolacje.

Składniki: (na 4 porcje)
Sos pomidorowy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml passaty pomidorowej lub pomidory w puszcze lub świeże pomidory
– przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, chili

Makaron:
– 4 małe cukinie
– oliwa
– sól, pieprz

Pulpety
– 0,5 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
– 0,4 kg mięsa z udźca indyka
– 1 cebula
– 1 jajko
– mąka ryżowa lub inna mąka bezglutenowa do obtaczania
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki
– masło klarowane
– olej do smażenia
– przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Zacznij od pulpecików. Przelej gorącą wodą kaszę jaglaną. Jest to konieczne żeby pozbyć się goryczy. Ugotuj kaszę. W między czasie zmiel mięso. Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek a następnie zeszklij na maśle klarowanym. Poszatkuj natkę. Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj dokładnie i uformuj kuleczki. Najlepiej to robić mokra ręką. Obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Teraz kolej na sos. Pokrój na drobną kostkę cebulę i czosnek. Zeszklij na maśle. Do garnka wlej passatę i wrzuć cebulę z czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Dopraw przyprawami. Wrzuć do sosu pulpety i gotuj ok. 3 min

Umyj cukinie i odetnij końce. Nie obieraj jej. Użyj maszynki do makaronów warzywnych (końcówka do spagetti), obieraczki Julienne lub też temperówki do warzyw. Spagetti cukiniowe przełóż na sitko i zalej wrzątkiem. Pozostaw na sitku tak by dobrze odciekła woda.

Makaron przełóż na talerze, polej oliwą, posól i popieprz. Na to połóż po kilka pulpecików i zalej sosem. Udekoruj listkami bazylii lub natki.


Smacznego cukiniowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *