Pieczone zielone szparagi z tymiankiem

Wreszcie ciepło i wreszcie szparagi! Moje ulubione to zielone, nie trzeba ich obierać i są delikatniejsze od białych. Najczęściej szparagi jem gotowane, ale czemu ich nie upiec – w towarzystwie ziemniaków, czerwonej cebuli i pietruszki smakują świetnie 🙂 Zachęcam do spróbowania – proste, sezonowe danie.

Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 1 kg ziemniaków
– 3 czerwone cebule
– 2 duże pietruszki
– olej (u mnie z pestek winogron)
– sól, tymianek (najlepiej świeży)

Przygotowanie:
Na dzień dobry włączyć piekarnik na 200 stopni. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w ćwiartki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ziemniaki. Skropić skromnie olejem, posypać solą i tymiankiem. Można oczywiście użyć innych przypraw – np. rozmarynu czy ziół prowansalskich. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie umyć szparagi, obciąć grubsze końcówki i pokroić na dwie lub trzy części. Obrać cebulę i pokroić na ósemki. Następnie obrać pietruszki i pokroić na grube plastry.

Po 20 minutach do ziemniaków dołożyć pozostałe warzywa, skropić olejem, przyprawić i dokładnie wymieszać. Piec kolejne 20-25 minut aż do zarumienienia.

Danie gotowe! Wygląda i smakuje bardzo dobrze. Teraz czekam na młode ziemniaki – ze szparagami będę wyśmienite.

Smacznego szparagowego 🙂

Published by

2 thoughts on “Pieczone zielone szparagi z tymiankiem

    1. Jak mi miło☺ Pieczone ziemniaki ze szparagami to bardzo smakowite połączenie. Zachęcam do zrobienia.

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *