Ostatnio najbardziej smakują mi potrawy proste czyli te które mają mało składników i przy okazji można je zrobić naprawdę szybko. Taka jest ta zupa. Jeśli mamy gotowy bulion to w 20 min kolacja jest na stole. Nazywam tę zupę słoneczną, bo dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor no i cukinia kojarzy mi się z latem.
Składniki:
– 2 cukinie
– 2 marchewki
– 1,5 litra wywaru warzywnego lub bulionu
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki ryżu
– natka pietruszki
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie, marchewki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek również obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i przez 5 min dusić na maśle klarowanym. Całość zalać bulionem. Do garnka wsypać umyty ryż. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem aż ryż zrobi się miękki – ok. 15 min. Po wyłączeniu zupy wrzucić pokrojoną na drobno natkę pietruszki. Dla głodomorów zupę można podawać z chlebem, oczywiście bezglutenowym.
Warto dodawać kurkumę do potraw jak najczęściej się da. Kurkuma jest naturalnym, lekarstwem, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i oczyszcza krew. Pomaga schudnąć, wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. Dobrze działa na wzdęcia i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Stymuluje trawienie białek, dlatego polecam dodawać szczególnie do potraw wysokobiałkowych.
Smacznego, słonecznego i zdrowego!
Zupa z cukinii mnie oczarowała. Była bardzo dobra. Żałowałam, że już się skończyła. Coś pysznego 🙂