Bezglutenowa owsianka na mleku roślinnym ze świeżą żurawiną

Żurawina – małe gładkie kuleczki w przepięknych odcieniach czerwieni i wiśni, błyszczą w słońcu, są kwaśne i można je zjadać w całości. Najczęściej jemy ją w postaci dżemów a teraz jest na nią sezon i można skosztować świeżej, a taka ma oczywiście najwięcej właściwości odżywczych. Już nasze prababcie wiedziały, że żurawina jest pomocna na przeziębienia i problemy z infekcjami pęcherza moczowego a dzisiejsze badania potwierdziły jej działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Żurawina jest bogata w witaminę A, C i B, dlatego warto o niej pamiętać w okresie jesienno-zimowym i dodawać do wielu potraw. Proponuję, aby przygotować z niej smaczne i zdrowe śniadanie – bezglutenową owsiankę ze świeżymi owocami.
Wpis z serii „ZDROWE ŚNIADANIA – MOC DO DZIAŁANIA”. 

Składniki: (na 1 większą porcję)
– ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
– 1 szklanka mleka roślinnego
– ½ szklanki wody
– 1 banan
– 1 łyżka miodu
– garść świeżej żurawiny
– kilka łyżek zaparzonej owocowej herbaty (u mnie malinowa)
– 1 łyżeczka cukru lub jego zastępnika (u mnie ksylitol)
– ulubione dodatki: u mnie płatki migdałowe i mak (mogą być np. orzechy włoskie, wiórki kokosowe czy rodzynki)

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na co najmniej 15 min. Po tym czasie dolej mleko i gotuj przez kilka minut aż płatki zmiękną i wchłonął płyny. Jeśli wolisz rzadszą owsiankę dolej więcej mleka lub wody. Obierz banana i rozgnieć widelcem. Gdy płatki trochę ostygną wrzuć banana, miód i wymieszaj.

Teraz czas na żurawinę, umyj ją i przełóż do rondelka razem z naparem herbaty, gotuj chwilę aż owoce się rozpadną, posłódź do smaku.

Owsiankę przełóż do miseczki, polej żurawiną, posyp migdałami i makiem. Ja podałam owsiankę w mojej ulubionej metalowej miseczce do której, gdy byłam mała zbierałam owoce z działki 🙂 Przyjemne wspomnienie.

Rady:
Sezon na żurawinę trwa od października do stycznia. Najłatwiej ją kupić na bazarkach lub warzywniakach. Żurawinę można mrozić, suszyć i gotować, ponieważ obróbka termiczna nie niszczy jej właściwości bakteriobójczych.

Smacznego żurawinowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *