Sałatka z pieczonego buraka i awokado z czosnkowymi grzankami


Burak na śniadanie? Czemu nie, dostarczy nam na dzień dobry dużą dawkę witamin i minerałów, w szczególności witaminy z grupy B oraz sód i potas. Lista dobroczynności buraka jest bardzo długa – wspomaga przemianę materii, usuwa toksyny z organizmu, zapobiega infekcjom i anemii, spowalnia procesy starzenia, wspomaga układ krwionośny, znacząco zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki. Myślę, że w ostatnim czasie burak nareszcie stał się bardziej docenianym warzywem na polskich stołach i w knajpach, może dlatego, że oprócz prozdrowotnego działania, jest tani i można z niego zrobić wiele pysznych potraw, chociażby moje ulubione buraxy czy ostatnie odkrycie  – sałatkę z pieczonego buraka i awokado podane na sałacie z czosnkowymi grzankami. Zapraszam do kolejnego wpisu z serii „ZDROWE ŚNIADANIA – MOC DO DZIAŁANIA”

Składniki (na dwie porcje)
– 1 większy burak lub 2 małe
– 1 dojrzałe awokado
– 2 garście sałaty (u mnie roszponka i lodowa)
– biała część dymki
– garść orzechów włoskich lub pestek dyni
– ulubione pieczywo na grzanki
– 1 ząbek czosnku
– oliwa
– szczypta soli

Sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– 1,5 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz i ulubione zioła

Umyć dokładnie buraki, osuszyć i upiec najlepiej w całości ze skórką, zawinięte w folii, w temperaturze 180-190 stopni – przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź widelcem czy burak jest już miękki. Warto przygotować je wcześniej, szczególnie jeśli chcemy zjeść sałatę na śniadanie. Zazwyczaj piekę buraki w większej ilości i od razu planuje na następne dni potrawy z buraka – np. pastę buraczaną. Można oczywiście kupić już ugotowane buraki, oszczędzimy trochę czasu.

Upieczone buraki ostudź, obierz ze skóry i pokrój w większą kostkę. Awokado również obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub paski. Dymkę pokrój w krążki.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Na talerzach wyłóż umytą sałatę i skrop sosem. Następnie połóż pokrojone buraki i awokado, posyp dymką i orzechami lub pestkami. Całość polej sosem.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą i solą. Pieczywo posmaruj oliwą z czosnkiem i podgrzej w piekarniku lub w sandwichu (będzie znaczniej szybciej).

Jeśli nie chcemy jeść pieczywa, sałatę można podawać z kaszą jaglaną, gryczaną, komosą ryżową lub z kuskusem (zawiera gluten). Sałata sprawdza się nie tylko jako śniadanie, ale również jako danie na kolację lub obiad.

Rady: Warto piec buraki w całości ze skórą, ponieważ takie są najbardziej aromatyczne i zawierają więcej właściwości odżywczych. Osoby, które mają kłopoty z cukrem, powinny z umiarem jeść gotowane buraki, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (65).

Smacznego burakowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *