Buraxy czyli buraczane burgery. Bezglutenowe, wegańskie.


Od dawna wiadomo, że podróże kształcą, również kulinarnie. Wycieczka do Radomia na dobre zostanie w mojej pamięci, po wizycie w przytulnej restauracji wegańskiej Green Zebra. Tam pierwszy raz jadłam buraczane burgery – zawładnęły moim podniebieniem. Udało mi się w zaciszu domowym odtworzyć ich smak. Buraxy (tak je nazwałam 🙂 ) są pyszne i zdrowe, w składzie znajdziemy m.in. pieczone buraki, kaszę jaglaną czy pestki słonecznika. Przyznaje, ich przygotowanie trochę zajmuje czasu, ale warto sobie na nie pozwolić. Można je zjeść same lub z dodatkami. Mają zwartą konsystencję i bez problemu można je zabrać do pracy czy szkoły. 

Składniki:
– 3 średnie buraki
– 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
– 4 łyżki pestek słonecznika
– 1 większa czerwona cebula
– 5-6 łyżek mąki ryżowej i gryczanej (pół na pół)
– 3 łyżki oleju
– 3-4 ząbki czosnku
– pół pęczka natki pietruszki
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, chili, tymianek, zioła prowansalskie

Burax smakuje świetnie z sosem, moja propozycja to: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz i ulubione zioła.

Przygotowanie:
Zacznij od buraków. Umyj je dokładnie, najlepiej szczotką do warzyw. Jeśli buraki są duże przekrój je na pół. Wsadź do naczynia żaroodpornego z przykrywką albo zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz co najmniej 1 godzinę. Sprawdź widelcem czy są już miękkie, widelec powinien lekko wchodzić. Wystudź je i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jeśli masz mało czasu możesz kupić już ugotowane buraki.

Dalej zajmij się kaszą jaglaną. Przepłucz ją dokładnie gorącą wodą i ugotuj w proporcji 1:2 w osolonej wodzie.
W międzyczasie czasie upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój drobno cebulę i usmaż ją. Natkę pokrój również drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszaj dokładnie ze sobą. Możesz spróbować czy masa jest dla Ciebie smaczna i doprawić według uznania. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj płaskie krążki na grubość ok. 1-1,5 cm i poukładaj na papierze. Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 kotletów.
Wstaw blachę z buraxami do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez ok.30-35 min.

Buraxy smakują świetnie z sosami. Mi najbardziej smakuje z sosem musztardowo-majonezowym.

A to w mojej ulubionej wersji, oczywiście z bezglutenową bułką 🙂

Smacznego burakowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *