Bezglutenowe placki z ciecierzycy a’la falafel

Najczęściej ciecierzycę używam do różnych past, sałatek czy ciast. Teraz przyszła pora na placki, które powstały jak większość moich przepisów pod wpływem chwili. Okazuje się, że jestem najbardziej twórcza, gdy w lodówce jest bardzo mało produktów a głód staje się coraz większy 🙂 Placki dzięki kminowi rzymskiemu są w smaku podobne do falafela. W konsystencji są dosyć zwarte i raczej suche, dlatego świetnie do nich pasują sosy. Placki z braku czasu upiekłam w piekarniku, co okazało się strzałem w 10 – dla zdrowia jak i dla smaku. Kotleciki można podawać z sałatą lub jako kotlet do burgerów.  

Ciecierzyca, inaczej cieciorka, jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, węglowodanów, błonnika i kwasów tłuszczowych oraz wielu minerałów m.in. żelaza, cynku, magnezu czy potasu. Ma działania prozdrowotne, zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i ułatwia odchudzanie. Od kilku miesięcy staram się jeść mniej mięsa, ale za to częściej sięgam po warzywa strączkowe, ciecierzyca szczególnie przypadła mi do gustu tak jak i proponowane placki.

Składniki: na ok. 15 szt
– 1 szklanka suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
– 1 cebula
– 3 ugotowane marchewki
– 1 jajko
– 2 łyżki płynu po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki
– 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
– przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta curry, szczypta kurkumy, szczypta ostrej papryczki, sól
– 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Jeśli chcesz użyć suchej ciecierzycy, zalej ją wcześniej wodą i zostaw na noc lub na co najmniej 10 godzin. Po tym czasie przepłucz ciecierzycę i ugotuj w nowej wodzie. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki lub słoika, odlej płyn, ale pamiętaj żeby zostawić 2 łyżki zalewy. Dalej ugotuj również marchewkę. Oba warzywa zgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zblenduj przez kilkanaście sekund blenderem, tak by powstała niezbyt gładka masa. Dokładne zblendowanie może spowodować, że masa będzie zbyt rzadka i utrudni uformowanie placków.

Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na złoty kolor. Do masy dodaj cebulkę, jajko, płyn z ciecierzycy, płatki owsiane, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na 15-20 min.

Po tym czasie uformuj placki i upiecz w piekarniku albo usmaż na patelni.
Ja zdecydowanie preferuję opcję pierwszą.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj uformowane placki. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20-25 min.

Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze są z sosami, moje ulubione to musztardowo-majonezowy i koperkowo-czosnkowy.

Smacznego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *