Kasza jaglana z awokado i pomidorami

Babcia zawsze mówiła „zjedz śniadanie zanim wyjdziesz z domu”. Pewnie każdy z nas słyszał coś podobnego 🙂 Babciu, miałaś w pełni rację! Teraz potwierdzają to dietetycy i naukowcy. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, sprawia, że czujemy się po nim naprawdę lepiej. Dodaje nam energię, poprawia nastrój i ułatwia myślenie. Wiem, wiem, rano nie ma czasu, gonimy na autobus, do pracy, z dzieckiem do przedszkola… Ale przecież każdy z nas chciałby czuć się lepiej, prawda? Zachęcam zatem do jedzenia śniadań, szczególnie tych odżywczych, które pomogą nam się rozkręcić i nasycić na dłuższy czas. Na diecie bezglutenowej i beznabiałowej mamy ograniczony dostęp do wielu produktów, ale to wcale nie znaczy, że takie śniadania są mniej smaczne lub mniej wartościowe. Żeby pokazać jak różnorodne i apetyczne mogą być poranne posiłki, zapraszam na cykl wpisów pod hasłem „ZDROWE ŚNIADANIA – MOC DO DZIAŁANIA”. Na początek moje najnowsze odkrycie, pyszna kasza jaglana z awokado i pomidorem. Po takim posiłku czuje się nasycona i lekka, nie ma mowy o podjadaniu niezdrowych przekąsek. 

Przepis jest prosty, ale nie będę ukrywać, że jego przygotowanie zajmuje więcej czasu niż zrobienie kanapek. Myślę, że czasami warto poświęcić dłuższą chwilę na smaczne i zdrowe śniadanie. Danie to można oczywiście jeść również na kolację czy lunch.

Składniki dla 2-3 osób:
– 1 dojrzałe awokado,
– 2 dojrzałe pomidory,
– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
– 1 cebula,
– 1 garść natki pietruszki,
– dobrej jakości oliwa z oliwek do polania,
– przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i ugotować w proporcjach 1:2 (czyli 3/4 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody), razem z solą, kurkumą i łyżką masła klarowanego lub oleju. W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ugotowaną kaszę połączyć z cebulką i chwilkę podusić razem. Pokroić awokado, pomidory i natkę.

Dalej rozłożyć kaszę na talerzach, na niej położyć awokado i pomidory. Całość posypać natką i przyprawami, skropić oliwą. I gotowe!

Smacznego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *