Witaminowa bomba czyli pasta z pestek dyni


Kolejny wpis z serii „ZDROWE ŚNIADANIA – MOC DO DZIAŁANIA”.

Jesień idzie dużymi krokami, czyli najwyższy czas zadbać o naszą odporność. Na takie hasło przybiega pasta z pestek dyni 🙂 To prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa z dobrymi tłuszczami. Struktura pasty może was zaskoczyć, mi bardzo pasuje 🙂 Smak jest świetny, orzechowo-czosnkowy a kolor, nie muszę niczego chyba pisać… widać tę wspaniałą zieleń na zdjęciach. Pasta nadaje się na kanapki, do sałatek czy jako dodatek do wytrawnych naleśników. 

Przepis poznałam na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację Jak Motyl, gdzie przedstawiona była jako pasta antydepresyjna, czyli poprawia nie tylko naszą odporność i urodę, ale i samopoczucie 🙂

Składniki:
– 100 gr suchych pestek dyni
– garść świeżej natki pietruszki
– garść świeżej zielonej kolendry
– 6 łyżek dobrego oleju
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, chili

Przygotowanie:
Zalej pestki dyni wrzątkiem i zostaw na kilka godzin. Kiedy pestki zmiękną, odlej wodę i dokładnie przepłucz. Jeśli nie masz kolendry, dodaj więcej natki pietruszki. Pestki i pozostałe składniki przełóż do kielicha blendera i miksuj przez chwilę aż do uzyskania pasty. I to wszystko. Prosty przepis na zdrowe śniadanie.

Smacznego!

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *