Mini pizze na warzywnym cieście

Uwielbiam pizzę 🙂 Niestety odkąd jestem na diecie bez glutenu i nabiału nie jadłam jej. Tradycyjna pizza to w końcu chrupiące pszenne ciasto, ciągnący się ser i dodatki. Wszystkie moje próby zrobienia domowej pizzy bezglutenowej kończyły mizernie. Aż do teraz:) Pomysł na zrobienie ciasta z warzyw strączkowych (cieciorka i fasola) okazał się strzałem w 10. Ciasto wychodzi smaczne i chrupiące. U mnie pizze w dwóch odsłonach: suszone pomidory, oliwki i rukola oraz bardziej tradycyjna: pieczarki, szynka i papryka. Świetne jako kolacja czy przekąska na imprezę 🙂

Składniki na ciasto: (na ok. 20 szt)
– 1 puszka czerwonej fasoli (400 ml)
– 1 puszka cieciorki (400 ml)
– 4 łyżki maki ryżowej
– 2 większe jajka lub 3 mniejsze
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– sól

Składniki na sos:
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 2 ząbki czosnku
– cukier
– oliwa
– sól, pieprz, oregano, bazylia

Dodatki:
– garść suszonych pomidorów
– garść rukoli
– garść oliwek
– 1/2 papryki
– 5 pieczarek
– 5 plastrów szynki
– 1 mała cebula
– garść małych pomidorków
– nieaktywne drożdże lub jeśli ktoś może to ser żółty albo mozzarella
– kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Ciecierzycę i fasolę odlać z zalewy i dokładnie przepłukać wodą, osuszyć. Przełożyć do miski, dodać jajka i sól. Dokładnie zblendować. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i łyżką rozsmarować ciasto na małe krążki. Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut.

W międzyczasie robimy sos. Passatę przelać do miseczki i wymieszać z przyprawami, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać wody.
Dalej pokroić wszystkie dodatki do pizzy. Oliwki i pomidorki na połówki. Paprykę, szynkę, pieczarki i suszone pomidory na wąskie paski. Cebulę na cienkie piórka.

Upieczone krążki posmarować sosem, posypać nieaktywnymi drożdżami lub serem i położyć dodatki.
Na jednej wersji kładę: suszone pomidory, oliwki i cebulę.
Na drugiej wersji kładę: szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę i pomidorki.
Wszystkie pizzerinki posypuję na wierzchu nieaktywnymi drożdżami lub serem i oregano.

Upieczone ciasto z dodatkami wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika na kolejne 20 min. Jeśli ciasto po tym czasie jest nadal miękkie, piecz jeszcze 5 min.
Na upieczone pizze położyć rukolę i świeżą bazylię. Podawać z sosem.

Pierwszy raz zrobiłam minipizze na imprezę z oglądaniem nowego serialu Star Trek Discovery. Sos był odpowiednio podany 😉


Smacznego 🙂 Engage!!!

Published by

2 thoughts on “Mini pizze na warzywnym cieście

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *