Pasta z selera


Staram się nie jeść wędliny kupowanej w sklepie, a na kanapkę czasem mam ochotę. Na pomoc przybywa pasta z selera z jajkiem 🙂 To najczęściej robiona u mnie w domu pasta. Przygotowuję oczywiście również inne pasty np. pasta z makreli czy z awokado, ale ta selera wyjątkowo przypadła do gustu mi i wszystkim domownikom. Seler jest tani i dostępny zimą. Zawiera wiele witamin, w tym B i C oraz minerałów (wapń, potas i cynk). Odtruwa i odchudza (ma bardzo mało kalorii).  Zaletą pasty jest również krótki czas jej przygotowania – zaledwie 20 min pracy i mamy pyszne śniadanie lub kolację.

Składniki:
– 200-250 g surowego selera (bulwy)
– 3 jajka
– 1 mniejsza cebula lub pół pęczka szczypioru
– majonez
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie obrać selera i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę lub dymkę pokroić drobno. Ugotowane jajka pokroić w małą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe 🙂 Najlepiej smakuje z pomidorem.

Smacznego selerowego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *