Pierwsze dni jesieni i od razu powiało chłodem. Zamarzył mi się placek ze śliwkami. Taki mokry, lekko kwaskowy, z dużą ilością owoców 🙂 Wiadomo, marzenia są od tego żeby je spełniać, więc zakasałam rękawy i ukręciłam smakowity, bezglutenowy i bezmleczny placek. Prosty w przygotowaniu i zaspokoi naszą słodką zachciankę.
Składniki: (tortownica o średnicy 28 cm)
– 3/4 szklanki mąki ryżowej
– 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (lub gryczanej)
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/4 szklanki mąki z tapioki (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 100 gr tłuszczu (masła lub oleju)
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 40 gr cukru lub zastępnika (u mnie ksylitol)
– śliwki
– szczypta soli
– szczypta cukru pudru do posypania ciasta
Przygotowanie:
Wszystkie mąki przesiać przez sitko, wymieszać razem z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i żółtka wrzucić do mąk, wymieszać. Wlać olej. Jeśli używasz masła, wcześniej rozpuścić i wystudzić. Wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie przełożyć do masy i znowu wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Przelać ciasto i poukładać na nim połówki śliwek. Przycisnąć je lekko, żeby weszły wgłąb ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 min. Po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
PORADA: Nie kupuj gotowego cukru pudru, niestety można w nim znaleźć niechciane składniki m.in. substancję przeciwzbrylającą E-551, czyli dwutlenek krzemu, używany w przemyśle do produkcji betonu i zapraw murarskich oraz dodawany do dań typu instant, fast foodów i przypraw. Jeśli masz młynek do kawy możesz szybko zrobić własny cukier puder ze zwykłego cukry i przesypać go do ładnego pojemnika z dziurkami.
Smacznego śliwkowego!
Published by