Zimowy koktajl czyli rozgrzewająca siła przypraw korzennych


Zazwyczaj jest mi zimno, więc szczególnie zimą staram się jak najczęściej doprawiać różne potrawy rozgrzewającymi przyprawami. Cynamon, kurkuma, imbir… 🙂 Żeby przygotować rozgrzewający koktajl pomogła mi pożyczona od mojej koleżanki Oli książka „Jak zamieszać w swoim życiu, czyli koktajle dla zdrowia i urody” Katarzyny Błażejewskiej. Spodobał mi się przepis na bazie mleka roślinnego z bananem i gruszką – to ciekawa propozycja na drugie śniadanie. 5 min pracy i mamy pyszny koktajl z siłą przypraw korzennych – aromaterapia na dobry początek dnia. Dasz się skusić?

Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu pod swoje gusta smakowe – baza jednak jest zachowana.

Składniki:

– 1 dojrzały banan (im bardziej dojrzały tym koktajl słodszy)
– 1 większa gruszka
– 1 szklanka mleka roślinnego o temperaturze pokojowej (u mnie ryżowe z wanilią)
– 1 łyżka bezglutenowych płatków owsianych
– 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta kardamonu
– odrobina chili


Jak widać nie tylko ja lubię przyprawy korzenne, nasza kotka Gajcia jest również nimi zaintrygowana 🙂

Przygotowanie:
Owoce pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wyższego naczynia. Następnie wlać mleko i wsypać płatki, starty na drobnej tarce imbir oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie zblendować. I koktajl gotowy. Jeśli chcemy żeby koktajl był bardziej rozgrzewający możemy delikatnie podgrzać samo mleko. Ja tak zrobiłam 🙂

Polecam picie koktajli owocowych w pierwszej części dnia. Enzymy trawienne są wówczas najbardziej aktywne a cukry proste najlepiej odżywią nasz organizm.

Smacznego rozgrzewającego 🙂

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *