Zupa krem z białych szparagów z łososiem

zdj_zupa krem ze szparagów z łososiem

Kończy się sezon na szparagi, dlatego warto jeszcze coś przyrządzić z tych pysznych i zdrowych warzyw. Proponuję zupę z białych szparagów podaną z wędzonym łososiem i gotowanym jajkiem. Jest niezwykle delikatna a z dodatkami bardzo pożywna. Białe szparagi idealnie nadają się na zupę, szczególnie krem. Zielone za to są najlepsze na ciepło z sosem holenderskim. A Wy jakie wolicie szparagi, białe czy zielone? 

Składniki:
– pęczek białych szparagów
– 1 duża cebula
– 2 ziemniaki
– 0,7 litra bulionu warzywnego
– plaster łososia
– ugotowane na twardo jajko
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– koperek do przybrania
– sok z cytrynie do skropienia łososia

Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać obieraczką. Obciąć łebki a z drugiej strony zdrewniałe końcówki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej wybierać średniej grubości szparagi – są najsmaczniejsze i mają mniej włókien. Ziemniaki obrać i pokroić w małe cząstki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Szparagi (ale bez łebków), ziemniaki i cebulę zalać ciepłym bulionem i gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie wrzucić łebki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy część ugotowanych łebków. Będą potrzebne do dekoracji. Resztę zupy zblendować na gładko i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

IMG_4781

Zupę podać z kawałkiem wędzonego łososia, ćwiartką jajka i główkami szparagów wyjętymi z zupy przed zblendowaniem. Całość posypać koperkiem a łososia skropić sokiem z cytryny. Zupa wyszła pyszna. Może uda mi się znowu kupić szparagi na bazarku i zrobić krem jeszcze chociaż raz w tym sezonie.

Smacznego!

IMG_4817

 

Published by

2 thoughts on “Zupa krem z białych szparagów z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *